Ekonomi
Många undrar – hur mycket tjänar en advokat?

Många undrar – hur mycket tjänar en advokat?

För att bli advokat krävs en lång utbildning och därefter följer ett arbetsliv styrt av olika lagar och förordningar. Advokatyrket tillhör det som kallas reglerade yrken. Det innebär att svensk lag bestämmer vilka krav som behövs för att utöva dessa yrken. I den gruppen ingår också flera hälso- och sjukvårdsarbeten och läraryrket.

Det som många undrar är – hur mycket tjänar en advokat? Det beror på olika faktorer – hur lång erfarenhet av arbetet de har och faktiskt också vilket kön de har.

Kort om advokaternas arbetsuppgifter

Vissa kanske tror att en advokat och en jurist är samma sak. Men en advokat har betydligt fler krav på sig jämfört med en jurist. Vem som helst i Sverige kan faktiskt starta ett företag som erbjuder juridisk rådgivning. Därmed ligger dessa två yrken både lönemässigt och ansvarsmässigt väldigt långt ifrån varandra. 

En advokat är också en juridisk rådgivare men som arbetar efter strikta regler. Advokaternas största syften är att bevaka deras klienters intressen. Förutom rådgivande uppgifter arbetar advokater också med förhandlingar i domstolarna.

Advokaterna arbetar ofta på en advokatbyrå men många väljer också att starta egna företag. I dag finns det många utbildade advokater. För nyexaminerade kan det vara svårt att få jobb när de behöver slåss mot dem med lång erfarenhet på arbetsmarknaden.

Det tjänar advokaterna

Så, hur mycket tjänar en advokat? År 2021 låg medellönen för advokaterna på 60 800 kronor per månad. I och med inflationen har lönen troligtvis höjts något sedan dess. Snittet innebär att det finns erfarna som tjänar betydligt mer och nyexaminerade som tjänar mindre. I yrket är skillnaden mellan kvinnor och mäns löner ganska stora. Snittet för män ligger på 63 600 kronor och snittet för kvinnor ligger på 57 700 kronor per månad. 

För att se vad advokater tjänar efter skatt kan vi titta i skattetabellen på Skatteverket. Det ger ingen exakt siffra – eftersom vi inte vet vilken skattetabell advokaterna ligger i – men det ger en bra uppfattning. Där framgår att en advokat troligtvis skattar mellan 15 – 20 000 kronor i månaden. Därmed får en advokat minst ut 40 000 kronor efter skatt – om vi antar att de tjänar precis 60 800 kronor.

Advokater tjänar alltså ganska bra och får ut en bra nettolön varje månad. En lön som med längre erfarenhet ökar med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *